Mia Nygård Positiikkaa

Positiikkaa - Kohti paremmin voivaa yhteiskuntaa naisten koulutuksella

Minulle todettiin menneenä viikonloppuna, että politiikkaan täytyy olla muutakin näkökulmaa kuin positiivisuus. Mietin mielessäni, millaisen vaikutelman mahdoin antaa tuohon kommenttiin vain hymyillessäni ja nyökytellessäni. Ja samalla hetkellisesti ajatuksissani myös kyseenalaistin omaa ’katsontakantaani’ riittämättömänä. Ajatus oli kuitenkin vain hetkellinen, koska positiivisuuteni kumpuaa jo parinkymmenen vuoden takaa ja se on määriteltävissä tarkalleen yhteen pieneen hetkeen.

Vuosi taisi olla jotain 1994 vaiheilla, ja tapahtumat sijoittuvat Poriin SataMaidolle. Isäni toimi tuolloin SataMaidon palveluksessa markkinointi- & myyntitöissä, ja tätä kautta sain ison mahdollisuuden tehdä kesätöitä SataMaidon palveluksessa myös. Vaikka suuri kunnia olikin, tunsin itseni kuitenkin muiden kokeneiden ja aikuisempien kanssa hyvin kokemattomaksi ja ’pieneksi’. Tein töitä pääasiassa puhelinmyynnissä, kunnes sairastumistapauksista tms. johtuen, sain mahdollisuuden työskennellä nk. noutotilauspisteessä, jossa kauppiaat sekä pienempien kioskien pitäjät kävivät tekemässä viime hetken noutotilauksia yms. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita oli siis huomattavasti enemmän kuin tarkkaan määritellyssä puhelinmyyntityössä, joka veti minut todella totiseksi pärjäämiseni kanssa. Ihan ensimmäisten päivien aikana, isä (työroolissaan) tuli moikkaamaan meitä ’noutopisteläisiä’, ja otti minut hetkeksi sivuun ’puhutteluun’. ’Miksi näytät noin vakavaa naamaa? Hyvä tyttö, muista hymyillä, niin oppiminen ja työt sujuvat paljon mukavammin ja helpommin’.

Tuo oppi on kyseisestä hetkestä lähtien kulkenut mukanani. Ja sama tarina palautui taas hetkessä takaisin mieleeni menneenä viikonloppuna. Joten ajattelin pitää tuon näkökulmani mukana, myös kaikissa niissä aiheissa, mistä jatkossa täällä kirjoittelen. Joten siksi, positiikkaa.

Kohti paremmin voivaa yhteiskuntaa naisten koulutuksella

Menneenä viikonloppuna tapahtui myös toinenkin hyvä kommentointi: ’Haluaisin mahdollistaa (kaikille) naisille koulutuksen, koska sillä varmistamme paremman tulevaisuuden’. Ei ihan näillä sanoilla mutta tällä sisällöllä totesi Helsingin Kokoomuksen poliittinen sihteeri, Sini Jokinen.

Voin Sinin kanssa olla ainoastaan vain yhtä mieltä; täysin samaa mieltä!

Kesästä lähtien, maahanmuuttopolitiikka & pakolaispolitiikka ovat olleet vahvasti jokapäiväisissä otsikoissa, keskusteluissa ja tekemisissä läsnä. On asioita, joihin voimme vaikuttaa positiivisesti tulevaisuuteen katsoen ja pitkällä aikavälillä. Ja tällöin paras ja vahvin ’aseemme’ on tyttöjen & naisten koulutus.

Itselleni koulutus on ollut itsestään selvää, kaikella tavalla. Yläasteen jälkeen oli itsestään selvää, että jatkan koulua lukioon. Aiheesta ei tarvinnut käydä edes keskustelua, mihinkään suuntaan. Lukiossa eteen tuli se hetki, kun piti miettiä mitä lukion jälkeen tapahtuu.. Vaihtoehtojen edessä olin hetkellisesti hukassa, ja tuona hetkenä sain elämäni toisen arvokkaimmista opeista (isältäni jälleen): ’Helsingin Yliopisto voisi olla hyvä vaihtoehto, koska siellä on niin paljon mahdollisuuksia. . Esimerkiksi, ETM on koulutus jolla varmasti aina tulevaisuudessa riittää työtä’. Joten, lähes itsestäänselvyytenä, hakeuduin yliopisto-opintoihin.

Voin sanoa olevani todella etuoikeutetussa asemassa. Sitä ei voi olla arvostamatta riittävästi. Ja samalla se on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys monen muun kohdalla, erityisesti kehitysmaissa. Mutta mitä jos se jonakin päivänä tulevaisuudessa olisikin niin, että sielläkin isät miettisivät tyttäriensä jatkokoulutusvaihtoehtoja muiden mietintöjen sijaan. NAISTEN KOULUTUS kehitysmaissa on SE juttu, jolla saadaan aikaiseksi pysyvä muutos kohti tasa-arvoisempaa ja paremmin voivaa yhteiskuntaa.

Ja mikä parasta; tähän tarkoitukseen löytyy kohdennetusti toimiva taho! Naisten Pankki, https://www.naistenpankki.fi/, löytyy myös Twitterissä ja Facebookissa. Kirkon Ulkomaanavun Naisten Pankki tukee tarkennetusti kehitysmaiden naisten toimeentuloa sekä yrittäjyyttä kestävän kehityksen periaattein, niin Afrikassa kuin muissakin maanosissa. Naisten Pankki sai syntynsä, kun joukko naisia tutustui Kirkon Ulkomaanavun kutsumana tammikuussa 2007 Liberiassa paikallisten naisten elämään & tälle naisjoukolle syntyi halu toimia kehitysmaissa asuvien naisten hyväksi.

Menneen viikonlopun aikana Naisten Pankki aktivoitui isosti #KäveleNaiselleAmmatti tempauksella useammissa eri kaupungeissa. Itse olen Naisten Pankissa nk. bisnesenkelinä, eli lahjoitan kuukausittain tietyn summan kehitysmaiden naisten aseman parantamiseksi.

#KäveleNaiselleAmmatti innoittautuneena, perustin omakampanjan tuonne Naisten Pankkiin & postasin aiheesta Facebook-seinälleni. Tähän eräs lukioaikainen tuttavani Varpu Utriainen kommentoi erinomaisen hyvin: ’Mia on oikeassa. Naisten koulutus on tutkimusten mukaan ratkaisun ytimessä. Ja juuri naisten. Lapsikuolleisuus laskee ja lasten lukumäärä pienenee. Elämä on tasapainossa paremmin ja jo pelkästään äidin lukutaito parantaa perheen elintasoa ja lasten tulevaisuutta. Saati, jos äidillä on jotain käsitystä, miten voisi elättää itsensä ja jälkeläisensä ilman miestä, parantaa naisten asemaa.’

Jos kiinnostaa, niin käy katsomassa & harkitse yhteistä ’joululahjaa’, joka keräyksenä on voimassa symbolisesti 24/12/2015 saakka:  http://omakampanja.kirkonulkomaanapu.fi/ammattikoulutus-naiselle/5-2825. Otsikko on todellista positiikkaa.. Mutta mieti - 15 eurolla saadaan kustannettua yhdelle naiselle koulutus oikeuksista ja tasa-arvosta, 30 eurolla mahdollistetaan jo ammatti.

Ja tänään muuten twiittailin aiheista:

Kahdeksanvuotias lapsimorsian kuoli hääyönsä seurauksena Jemenissä | Yle Uutiset | yle.fi http://yle.fi/uutiset/6822556

Kouluttamattomuudesta noidankehä: Lähes 40 000 tyttölasta avioituu joka päivä | Yle Uutiset | yle.fi http://yle.fi/uutiset/6831000

Tänään on kansainvälisen demokratian päivä http://www.ykliitto.fi/tapahtumat/kansainvalinen-demokratian-paiva?language=sv, http://www.un.org/en/events/democracyday/

 

Eka blogipostaus-terveisin, Mia

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JussiKoskinen kuva
Jussi Koskinen

Tyttöjen ja naisten koulutus on ehkä tärkein yksittäinen toimenpide, joka kehittyvillä markkinoilla voidaan tehdä.

Käyttäjän MiaNygrd kuva
Mia Nygård
Käyttäjän NinaLinden kuva
Nina Linden

Asiaa. Näinhän se on, että meidän pitää auttaa ihmisiä selviytymään omassa maassaan. Koulutus, ammatti, toimeentulo. Apu voi lähteä täältä meiltä, me osaamme auttaa, selviytymään siellä, tulemaan toimeen. Sekä miehiä, että naisia, kulttuurista johtuen tietysti naiset huonommassa asemassa. Molemmat kyllä tarvitsevat apua, jo näkemyseroihin. Pitää viedä apu sinne, missä sitä tarvitaan. Ei tuoda ihmisiä tänne, minne eivät haluaisi päätyä, jos heiltä kysyttäisiin. Jokainen haluaa elää omassa kotimaassaan. Miksi emme pysty siihen? Emme matkaa enää laivoilla? Maailma on globaali.

Käyttäjän MiaNygrd kuva
Mia Nygård

Nina, samoin täysin asiaa kirjoitat. Kuten kirjoitin myös tuonne omakampanjan sivulle; tiedossa on, että juuri naisten kouluttaminen & työnteko edistävät koko perheen hyvinvointia sekä kehittävät parhaiten yhteiskuntien vaurastumista. Totesin, että tuon Naisten Pankin kautta pystyn osaltani tätä parhaiten edesauttamaan tällä hetkellä. Heillä on myös todella aktiivinen ote miettiä uusia tapoja / ideoita aiheen ympärille: https://www.naistenpankki.fi/tule-mukaan/

Ja lisäksi: Helsingin Kokoomuksen Naiset ry järjestää huomenna keskiviikkona 16/9 klo 17.30 alkaen Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa tilaisuuden, jossa toimittaja Reetta Meriläinen kertoo tarkemmin Naisten Pankin toiminnasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset