Mia Nygård Positiikkaa

Aleppon kellot soivat välittämisen säveliä

  • #Alepponkellot ja lipauskeräyksen tunnelmia vapaaehtoisten voimin Lauttasaaressa.
    #Alepponkellot ja lipauskeräyksen tunnelmia vapaaehtoisten voimin Lauttasaaressa.

Aleppo, maanpäällinen helvetti. Kun pakenemaan ei pääse, lapsia surmataan jokainen päivä. Keino helvetin ja syyrialaisten kärsimyksen lopettamiseksi on sodan pysäyttäminen. 

Suomalaisten kokema myötätunto Syyrian sodan ja Aleppon pommitusten uhreja kohtaan pukeutui vahvemmin teoiksi, kun Kallion kirkon lisäksi kymmenien muiden kirkkojen kellot ovat soineet päivittäin kello 17:00 alkaen jo reilun viikon ajan. Kellot jotka soivat, ovat saattokellot – koska Aleppossa hautajaisia vietetään jatkuvasti.

Tärkeää on huomata, että vain aidosti hädänalaisia tulee auttaa. Ensisijaisesti haluan kohdentaa avun naisiin ja lapsiin. 

’Lapsille ei ole tehty näin pahaa väkivaltaa toisen maailmansodan jälkeen’

Kellojen soittaminen tai marssiminen ei pelasta pommitusten keskellä olevia siviilejä, lapsia – mutta osoittaa kuitenkin sen, että kaukanakin tapahtuvalla pahuudella on merkityksensä.

Kellojen soidessa on järjestetty myös lipaskeräys Kirkon Ulkomaanavun kautta. Saarretussa Aleppossa saadaan varmaa reittiä apua perille läpi taisteluiden: lahjoituksilla mahdollistetaan elintarvikkeiden toimituksen ohella myös Syyrian lapsille mahdollisuuden käydä koulua.

Vapaaehtoisena lipaskerääjänä toimiminen on mahdollistanut itsellenikin tavan tehdä konkreettisia asioita Aleppon tilanteen helpottamiseksi.

Lauttasaaressa kerääjät ovat kokoontuneet Kirkkokahvilan läheisyydessä päivittäin klo 16.30 ja kellojen soidessa jalkautuneet eri puolilla Lauttasaarta. Itse olin useampaan otteeseen Heikkaantorilla sekä S-Marketin edessä sekä kertaalleen Lauttasaaren sillan vierellä, Herkkulautan edessä. Lisäksi järjestimme lipaskeräyksen myös Kirkkokahvilalla pidetyn tilaisuuden yhteydessä kuluneella viikolla. Aivan jokaisessa paikassa ja tilanteessa suurin osa ihmisistä ovat olleet todella otettuja ja ymmärtäväisiä, ja osallistuneet mukaan keräykseen. Kiitos jokaiselle!

Lisäksi Kirkon Ulkomaanapu toimijana on saanut kiitosta luotettavuudestaan ja läpinäkyvästä toiminnastaan.

Lauttasaarelaisen kirkkoherran, Helsingin kirkkoneuvoston pj. Juha Rintamäen sanoin:

Totta on, että monta muutakin kärsimystä pitäisi paremmin tuoda esille – nykyisiä ja menneitä. Mutta silti pitää pystyä tässä ja nyt vastaamaan omille lapsille, mitä me teimme, kun Syyrian Aleppoa tuhottiin. Siksi näillä teoilla on merkitystä!’

#Alepponkellot ovat soineet päivittäin aina huomiseen maanantaihin 24.10. asti, jolloin vietetään rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivää sekä YK:n päivää. Helsingissä järjestetään samana päivänä ’Save Syria’ rauhanmarssi sekä tukikonsertti.

Jokainen teko, oli se Aleppon kellot, marssiminen rauhan puolesta, lipaskeräys, tukikonserttiin osallistuminen tai osallistuminen netissä, on osoitus sekä itselle että lähipiirille mutta myös sodasta ja rauhasta päättäville tahoille: emme ole välinpitämättömiä, vaan välitämme.

Kiitos, että olen saanut olla mukana. Ei tarvitse katsella vain sivusta.

Mia Nygård , vapaaehtoisen silmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kirkot soittavat kelloja tärkeälle asialle. Pelkään vain pahoin, että kohta kirjoituksesi kommenttiosio täyttyy venäjämielisten valituksesta siitä, että Yhdysvallat on joskus tehnyt jotain, jolle kelloja ei ole soitettu. Ikäänkuin mitään vääryyttä vastaan ei saisi protestoida, jos ei ole protestoinut kaikkia maailmassa joskus tapahtuneita vääryyksiä! Tosiasiassa heitä harmittaa, että kirkot uskaltavat ottaa kantaa lasten puolesta, joita heidän ihannevaltionsa paraikaa pommittaa. Heidän ja Venäjän kyynisen ajattelun mukaan vastustajilla ei ole mitään arvoa, eikä näitä kohtaan (ei edes viattomia lapsia, jos sattuvat asumaan sotatoimien keskellä) tarvitse osoittaa myötätuntoa. Se on käynyt selväksi niistä irvokkaista kirjoituksista, joita venäjämieliset ovat mm. tänne Uuden Suomen Puheenvuoro-palstalle laittaneet.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Olen pelkästään uutisten varassa, joten voin ihmetellä vain niiden pohjalta. Koska en tiedä riittävästi taustoja, enkä halua olla kenenkään asialla, kysyn tyhmänä, mikä tämän tämmöisen kuin "arabikevään" tavoite oli kun "läntinen arvoyhteisö" oli kovasti tukemassa sitä ja saikin jotain aikaankin?
Mutta onko Libyassa nyt asiat paremmin kuin Gaddfin aikana? Syntyikö Egyptiin länsimainen demokratia kun Hosni Mubarak syrjäytettiin? Kuinka demokraattinen valtio syntyy Syyriaan jos Bašar al-Assad syjäytetään?
Jotenkin minulle on jäänyt historiasta semmoisia tietoja, että Lähi-Idässä on kansat tapelleet ainakin 3000 vuotta - ehkä enemmänkin ja ns. länsimainen demokratia ei ole siellä ollut koskaan erityisen suosittu ideologia.
Syyriassa käsitääkseni tappelevat hallitus ja kapinalliset. Jos halutaan säästää siviilejä, yleensä häviölläoleva luovuttaa. Onko niin, että "länsimainen arvoyhteisö" arabikevään tavoitteiden mukaisesti haluaa, että voitollaoleva hallitus luovuttaa jotta häviölläolevat kapinalliset toteuttaisivat "arvoyhteisön" arabikeväälle asettamia kuvitteellisia tavoitteita?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Tilanne on juuri tämä. Itä-Aleppossa kapinalliset pitävät siviilejä panttivankeina ja estivät näiden poistumisen tulitauon aikana. YK:n mukaan "turvatakuut" eivät olleet riittävät, jotta siviilit uskaltaisivat poistua. Oikeasti tämä tarkoitti sitä, ettei hallitus pysty estämään kapinallisia tappamasta siviilejä, jos he uskaltaisivat edes vihjata poislähdöstä. Sama tilanne on Mosulissa, jossa ISIS on tappanut satoja poispyrkiviä siviilejä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvä kun joku osaa nähdä valoa ja myöskin toimia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset