Mia Nygård Positiikkaa

Kulttuurimuutos kokeilun kautta

  • Kulttuurimuutos kokeilun kautta

Elämme kroonisessa taloudellisessa vajeessa, eli enemmän pitää saada. Vai pitääkö?

Valtiontalous on elänyt yli varojensa jo pitkään, ja viimeisen kymmenen vuoden ajan vauhti on ollut jo luokatonta. Voisi sanoa, että elämme muiden rahoilla (#muidenrahat).

Keskusteluissa nousee usein argumentti, ettei kotitaloutta eikä yritysmaailmaa voi verrata valtiontalouteen, mutta miksi ei voisi? En mene syvemmälle tähän väittämään, sillä voisi koitua tämän blogin elinkautiseksi. Sen sijaan: haluan edistää kokeilun kulttuuria. Tästä mainitsen myös varsin lyhyellä Ylen vaalivideolla, jossa 30 sekunnin aikana en kovin syvällisiin esimerkkeihin ehdi. Joten teen sen tässä, nyt.

Kokeilun kulttuurissa ylimitoitetut lakimme joustavat ja peruskivet siirtyvät. Maailma, jossa 'aina on tehty näin', muuttuu (toivottavasti). On kestämätöntä ajatella, että tarvitsemme lisää veroja vain siksi, koska meillä on kuluja. Tähän on tultava muutos. Ja tarvitsemme muutoksen avuksi kaupunkilaisjärjen, maalaisjärjen sekä yritysmaailman opit. Käytä vain siinä määrin, mitä sinulla jo on, lainaa vain sen verrran, mitä pystyt, mutta riskit huomioiden.

Helsinki voisi näyttää mallia kaupunkikokeilussa. Kaupungit kykenevät olemaan joustavampia kuin valtiot, ja siksi kokeilukulttuurin on parasta alkaa siihen parhaiten taipuvasta 'yksiköstä', kaupungista. Ja varsin esimerkillisestä sellaisesta, Helsingistä.

Paikallisuus on taikasana sopeutumisessa markkinoilla (#paikallinensopiminen). Vaikka hallitus onnistui tässä asiassa antamaan periksi, on paikallinen yrittäminen ja tekeminen kaupunkien sisällä vielä mahdollista. Se voisi olla myös 'aidosti aito' ratkaisu kaupunkien velkaantumiseen.

Esimerkkinä: jos tietty toimintayksikkö (tässä vaikka puistoryhmä) tietää budjettinsa & onnistuu alittamaan sen, laukeavat tästä bonukset yksikön hyväksi. Tasapainoisen talouden mukaisesta hyvästä työstä. 

Ei käytetä yritys- ja kotitalouteen vertailtavuutta mörkönä julkiselle sektorille. Kannatan, että otetaan näistä hyvät ja toimivat asiat käyttöön. Näin se muutos saadaan aikaiseksi, kaupunki kerrallaan, Suomessakin.

 

#rakkaudestastadiin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat