Mia Nygård Positiikkaa

Liike on lääke, masentuneillekin

  • Liike on lääke, masentuneillekin

Vaalitentissä asetettiin vastakkain kulttuuri ja liikunta. Vastasin ja vastaan, että liikunta tulee ensin. Tuntuu siltä, kuin liikunnan merkitykseen olisi todella herätty - liikkuva koulu on tästä erinomainen esimerkki.

Helsingin Sanomat kirjoitti julkaistusta Lääkäriseura Duodecimin työryhmän Käypä hoito -suosituksesta. Otsikko pysäytti: Uusi suositus: Liikunta tehoaa masennukseen yhtä hyvin kuin lääkkeet tai terapia.

Tutkimuksen mukaan liikunnan avulla voi ehkäistä, hoitaa ja kuntouttaa monia pitkäaikaisia sairauksia (kuten korkeaa verenpainetta, lihavuutta, kakkostyypin diabetesta, sepelvaltimotautia, sydämen vajaatoimintaa, nivelrikkoa, niskan ja alaselän kipuja, nivelreumaa, keuhkoahtaumatautia, astmaa, masennusta ja useita syöpiä.)  Masennuksen helpottumisesta liikunnan avulla on suosituksessa uutta tietoa. Sen mukaan liikunta tehoaa masennukseen yhtä hyvin kuin masennuslääkkeet tai terapia. Suositus huomauttaa myös, että masennuksen oireet hälvenevät sitä enemmän mitä raskaampaa ja useammin toistuvaa liikunta on. Ilmankos me melankoliaan taipuvaiset suomalaiset tykkäämme halon hakkaamisesta ja risusavotoista siinä missä toiset vaikkapa maratonjuoksusta.

Liiku ulkona tai sisällä – pääasia, että liikut

Helsinkiläisille on tarjolla mahtavia ulkoilualueita meren äärellä ja lähimetsissä sekä urheilukentillä. Täällä voi  retkeillä idästä länteen ja pohjoiseen suhteellisen lähellä kotia. Lauttasaaren rantavyöhykkeen polut, metsät ja Kotkavuori sekä perheille niin tärkeä Pyrkkä. Paloheinän ja Pirkkolan metsät Keskuspuistossa; lumetetuilla laduilla pääsee hiihtämään tällaisenakin talvena. Vuosaaressa Uutelan laaja metsävyöhyke grilleineen jne. Kaikki nämä ovat meille helsinkiläisille tärkeä hyvinvoinnin lähde.

Liikuntarajoitteisia virkistää jo kävely lähipuistoon tai istuminen penkillä omalla pihalla raikkaassa ulkoilmassa, mutta metsäreiteille pääsee myös rullatuoleilla.

Sisäliikunnasta enemmän tykkääville tarjontaa on runsaasti niin Lauttasaaressa kuin ympäri Helsinkiä. Kun mieli on alamaissa tai stressaantunut, esimerkiksi Lauttasaaren Ladyn ja Liikuntakeskuksen Asahi, jooga tai pilates auttaa mieltä rentoutumaan ja pitää kehon vetreänä. Lajit sopivat kaikenikäisille ja miehille siinä missä naisillekin.

Tärkeää on, että liikunnan harrastamiseen annetaan sille tarvittavat tilat. Tärkeää on, että sinä annat liikunnalle sille tarvittavan ajan. Liikunnan puolesta.

#rakkaudestastadiin

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset