Mia Nygård Positiikkaa

Energiapolitiikkaa lyhyesti #helvaltuusto

Tänään selvästi lyhyempi ja tehokkaampi #helvaltuusto. Poimintana aloite Vantaan Energian irtautumisesta Fennovoimasta.

 

Iso kuva ensin: olemme matkalla suunnitellusti kohti hiilettömyyttä. Ydinvoiman avulla vähennetään entisestään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista (kivihiilestä, maakaasusta ja öljystä). Ydinvoima yhdistettynä muihin hiilivapaiden energiantuotantomuotojen ja energiatehokkuuden kanssa on tärkeä osa ratkaisua ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. 

 

Hanketta on kritisoitu taloudellisesti riskialttiina. Fennovoiman hankkeen investointi on arvoltaan 90 miljoonaa euroa. Tämä hanke on arvioitu yhtiön toimesta taloudellisesti järkeväksi, ja investointi osittuu pitkälle ajalle. Olemme aiemmin investoineet jätevoimalaan, arvoltaan n. 300 miljoonaa euroa. 

Se, mitä sähkön hinta tulee olemaan vuosina 2024-2025, sitä emme voi tällä hetkellä tietää. Varmaa on kuitenkin se, että energiaa tarvitaan. Älykkäät sähköverkot toki tulevat, mutta tämähän on ensisijassa tapa jakaa ja rajoittaa sähkönkäyttöä, eikä ole täysi tuottaja’taho’.

 

Jo tällä hetkellä olemme tuonnista riippuvaisia. On olemassa erinomainen applikaatio, josta näkee päivittäisen energiatuotannon ja energikulutuksen, myös miten tämä jakaantuu eri lähtöistä tulevaksi. 

On tunnistettava vielä lisäksi, että nykyisiäkin laitoksia Suomessa on tulossa käyttökaarensa loppuun. Fennovoiman toteutuessa, rakennamme ja investoimme Suomeen. Riippuvuutemme tuonnista vähenee, hankkeen työllistävä vaikutus on myös huomioitava. 

 

Ja lopuksi: voisimme Helsingin päättäjinä ohjata osan energiayhtiöiden tulosta suoraan uusien innovaatioiden palkitsemiseen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"On olemassa erinomainen applikaatio, josta näkee päivittäisen energiatuotannon ja energikulutuksen, myös miten tämä jakaantuu eri lähtöistä tulevaksi."

Tämä lienee vielä selvempi Fingrid:in sivu asiasta:

https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjest...

Ja hiukan ohi asiasta , mainostettakoon tässä Fingrid:in silmiä-avaavaa diagrammia tuulisähkön tuotannostamme :

https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja-t...

Klikatkaapa vaikkapa " viime kuukausi", niin ymmärrätte mihin roskaan me hukkaamme 3-4 miljardia veroeuroa vuoteen 2030 mennessä. Tuolla hyppysattumasähköllä ei ole mitään järkevää käyttöä sähköverkossamme.

Toimituksen poiminnat