Mia Nygård Positiikkaa

Valtuustotunnelmia: 2019 talousarvioehdotuksen valmistelun lähetekeskustelu

Tässä ote puheestani #helvaltuusto tänään. 

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut. 

Kuten valtuutettu Rydman Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa alusti. Asukkaat ovat Helsingin tärkein voimavara. Helsingin on huolehdittava varhaiskasvatuksen ja koulutuksen laadusta ja monipuolisuudesta, myös terveellisistä päiväkoti- ja koulutiloista. 

Helsingin tulee olla kilpailukykyinen ja houkutteleva kaupunki elää, yrittää ja tehdä työtä. Elää, yrittää ja tehdä työtä. Tämän on tarkoitettava myös tekoja näiden asioiden eteen, ei vain sanoja raameja varten. Asukkaamme ovat myös oikeutettuja laadukkaaseen arvokkaaseen hyvään elämään myös myöhemmässä seniori-iässä. 

Tässä puheenvuorossa haluan kuitenkin korostaa erityisesti kahta asiaa. Nämä ovat lähipalvelut ja lähiliikuntapaikat (kuten Lauttasaaren tekojäähankkeen aloite) sekä lähiluonto ja merellisyys. 

Lähipalveluissa korostuvat tarve riittäville, helposti saavutettaville palveluille. 

Lähiluonto ja merellisyys ovat taas kiinteästi osa merellistä Helsinkiä, on juurikin sitä, mikä tekee kaupungistamme ainutlaatuisen isommassakin mittakaavassa. 

Näistä meidän on pidettävä huolta. Ja miksi juuri näistä on pidettävä huolta? Kun asukkaat ovat Helsingin tärkein voimavara, ovat liikunta ja luonto niitä tärkeimpiä voimavaran lähteitä asukkaillemme. 

Kirjoitin reilu vuosi sitten kaksi blogia, joihin palaan nyt takaisin. 

Toisen otsikko on 'Luonto on lääke, stressiinkin'. Tässä kirjoituksessa viestinä on, että lähiluonto on henkireikä. Asiaa on tutkittu paljon. Luonnon terveysvaikutukset ovat moninaiset. Jo viisi minuuttia veden äärellä rentouttaa ja lyhytkin oleskelu metsässä tai puistossa tekee mielellä hyvää.
Luonnossa liikkuminen, aistit avoinna, laskee verenpainetta ja vähentää stressiä. Masennus helpottaa ja vihamieliset tunteet laantuvat. Ongelmiin löytyy usein ratkaisu luonnossa kuin itsestään. Voitaisiin jopa sanoa, että tämä on aidosti ilmaista, tai maksutonta, iloa. 

Ja toisen blogin otsikko on 'Liike on lääke, masentuneillekin'. Lainaan tuossa tekstissä erään työryhmän Käypä hoito-suositusta ja otsikointia: Uusi suositus. Liikunta tehoaa masennukseen yhtä hyvin kuin lääkkeet tai terapia.

On muuten myös varsin tehokkaita tapoja yhdistää luonto ja liikunta, kuten roskajuoksu eli plogging. Siinä siis liikutaan, juostaan ja kerätään roskia luonnosta. 

Lopuksi en voi riittävästi korostaa tarvetta ja edellytyksiä sujuvaan arkeen, tarkoittaen muiden lähipalveluiden ohella myös kaikille sujuvaa liikkumista pääkaupungissamme. Myös tämä, sujuva arki, meidän tulee taata asukkaillemme. Ja ehdotan näin tehtäväksi aktiivisemman ja rohkean kokeilukulttuurin kautta. 

Kiitos.

 

Muutama twitterpoiminta aiheesta: 

Kaupunginvaltuutettu nostaa puheenvuorossaan esille lähipalveluiden, liikuntapaikkojen, luonnon ja merellisyyden tärkeyden.

Kaupunkilaiset arvostavat sujuvaa arkea.

Kaupunginvaltuutettu kannustaa hyödyntämään aktiivista ja rohkeaa ´a kaupungin kehittämisessä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat